trompet.nl
https://www.trompet.nl/forum/

Wat zijn pedaaltonen?
https://www.trompet.nl/forum/viewtopic.php?f=1&t=11874
Pagina 1 van 2

Auteur:  Titus Schulz [ 16 maart 2015 21:13 ]
Berichttitel:  Wat zijn pedaaltonen?

Ik heb vroeger wat tijd gespendeerd aan het oefenen van pedaaltonen. Maar mijn vraag is: Wat zijn pedaaltonen nu eigenlijk? Officieel is de Gb de laagste toon op de trompet. Maar je kan dus nog een stuk lager. Deze tonen klinken behoorlijk anders dan de 'gewone' tonen maar ze bestaan wel.
Wat ik me afvroeg: Hoe kan het dus dat deze tonen 'bestaan'? Bij de heel lage pedalen maakt het ook nauwelijks meer uit welke ventielen je indrukt. Zit je dan gewoon op een punt waar de natuurkundige wetten van de natuurtoon serie (C, G, etc.) niet meer gelden. En hoe kan dat?
Groeten, Titus

Auteur:  luc [ 17 maart 2015 19:11 ]
Berichttitel:  Re: Wat zijn pedaaltonen?

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... sa.html#c4

probeer het uit te leggen...

Pedaaltonen zijn de tonen waarvan de golflengte overeenkomt met het dubbel van de buislengte of één buislengte = halve golflengte. Bij deze tonen wordt dus precies 1 enkele klankknoop gevormd in het midden van de buislengte en een klankbuik aan beide openingen (open pijpen).

In het voorbeeld van hyperphysiscs spreekt men over een trompet met buislengte van 148 cm en is een pedaaltoon gegeven op 116 Hz.

De frekwentie van de pedaaltoon volgt uit :
f(0) = c/2L = 344 m/s / (2 x 1,48m) = 115 Hz.
met c de snelheid van het geluid bij 20°C

Boven de pedaaltonen zijn de harmonischen of boventonen beschikbaar :
f(k)=(k+1).f(0)
De frekwenties daarvan zijn de gehele veelvouden van die van de pedaaltoon. Die bekomt men dus door wat men noemt "overblazen", door meer en meer klankknopen te gaan vormen in de buislengte en de frekwentie van de toon aldus te verhogen.

Het produceren van de pedaaltonen, die ene klankknoop in de buis van je instrument, vergt enige behendigheid van de speler. Oefenen maar !

Bekijk de theorie over trillingen in een open luchtkolom :
http://bw.newton-online.nl/assets/newto ... Golven.ppt

Auteur:  Titus Schulz [ 19 maart 2015 14:06 ]
Berichttitel:  Re: Wat zijn pedaaltonen?

Oké, Dank je voor je uitvoerige antwoord (dat ik natuurlijk niet in een keer begrijp). Maar ik ga me er in verdiepen. Groeten, Titus

Auteur:  marnix [ 19 maart 2015 15:50 ]
Berichttitel:  Re: Wat zijn pedaaltonen?

In Jip en Janneke taal:
Pedaaltonen zijn tonen die niet meer op de trompet zitten. In elk geval niet binnen het normale bereik.
Pedaal tonen kun je uiteraard wel spelen, maar dan moet je wat truckjes toepassen met je lippen en je mondstand (in sommige gevallen).

Omdat pedaaltonen niet standaard op een trompet zitten, wordt er ook weinig voor geschreven.
Het praktische nut ervan is dus niet zo heel groot. Ik gebruik zelf pedalen wel omdat ik merk dat na een lange dag vol met repetities of optredens, het best lekker is om op die manier het gevoel van doorbloeden van mijn lippen op te wekken.

Sommige (oude) leerscholen stellen dat je door veel lage tonen te spelen ook beter zou spelen in de hoogte, maar bij mij werkt het in elk geval niet aantoonbaar.

Auteur:  luc [ 19 maart 2015 16:08 ]
Berichttitel:  Re: Wat zijn pedaaltonen?

Zijn tonen die niet meer op de trompet zitten?
Pedaaltonen zijn beschikbaar op iedere trompet (en andere koperblazers); ze worden in de muziek echter weinig aangewend en niet iedereen krijgt ze er zomaar uit, je moet er een beetje moeite voor doen.

Welke tonen uit je trompet komen is volledig bepaald door de fysica.

Stel dat je trompet speelt in een ruimte gevuld met één of ander gas en dat gas is ook in je trompet aanwezig... de buislengte van je trompet blijft dezelfde, de geluidssnelheid in het gas zal anders zijn dan die in lucht en je krijgt andere toonhoogtes. TU kan je hiervoor even een proefopstelling regelen ? :)

Dit is vergelijkbaar met wat gebeurt als je lachgas ademt; dan krijg je plots een andere stem; Je stembanden trillen dan in een andere omgeving dan lucht.

De laagste tonen op een koperblazer kregen de naam pedaaltonen mee omdat de laagste tonen van een orgel met de pedalen gespeeld worden.; die bedienen de grootste orgelpijpen.

Auteur:  marnix [ 19 maart 2015 16:25 ]
Berichttitel:  Re: Wat zijn pedaaltonen?

Ja, maar wat belangrijker is: ze klinken vaak toch net niet zo lekker als de laagste noot (de fis) die wel gewoon zonder moeite speelbaar is.

Je zult helemaal gelijk hebben met deze wetenschappelijke benadering, maar ik denk dat het wat te ver doordraaft.

Das al...

Auteur:  luc [ 19 maart 2015 16:42 ]
Berichttitel:  Re: Wat zijn pedaaltonen?

Heb je ook met de extreem hoge noten... die klinken ook anders !

Die noten zijn ook beschikbaar op ieder instrument, en ook hier is niet iedereen even op zijn gemak in dat hoge register dacht ik, en moet er moeite gedaan worden en geoefend worden.

Ik vond het trouwens een heel goede vraag. Dat geeft alleen maar aan dat degene die de vraag heeft gesteld het instrument door en door wil kennen (en ook moeite wil doen om de fysica te begrijpen !). Knap !

Auteur:  delano [ 19 maart 2015 20:07 ]
Berichttitel:  Re: Wat zijn pedaaltonen?

Het zal wel fysica zijn maar ik weet niet beter dan dat de pedaal C wel op een flugel "zit" in de betekenis ve slot maar niet op trompet/cornet daarop "slot" die noot niet. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij niet gespeeld kan worden maar hij zal veel vager aanspreken. Volgens mij geldt hetzelfde in de hoogte boven de hoge g houdt de slotting op de tonen worden dan uitsluitend met het embouchure gemaakt. Niet dat ik zelf zo hoog kom maar op mijn trombone was dat identiek.

Pagina 1 van 2 Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/