trompet.nl
https://www.trompet.nl/forum/

Ervaringen met Thompsons methode
https://www.trompet.nl/forum/viewtopic.php?f=1&t=1996
Pagina 1 van 1

Auteur:  jan drost [ 21 jan 2005 09:11 ]
Berichttitel:  Ervaringen met Thompsons methode

Ik ben benieuwd of er onder de trompet.nl-ers zijn die de Thompson-methode (The Buzzing Book) gebruiken. :arrow: Met gebruiken bedoel ik dat je consequent en zonder overhaasting door het boek heenwerkt. Ik doe dat sinds oktober vorig jaar, nu dus ruim drie maanden. Hoewel ik in die tijd alleen nog oefening 1 t/m 9 heb kunnen doen, is het resultaat erg goed :) De g2 begint nu voor het eerst erg soepel te lopen, snelle intervallen over meer dan een octaaf beginnen lekker te lopen, de toonkwaliteit is sterk verbeterd en voor het eerst sinds jaren (nou ja, al die jaren heb ik nauwelijks gespeeld en hing de trompet aan de wilgen :? ) is de voor mij frustrerende drempel a2 met glans gebroken en komt de c3 er aan (dit komt niet alleen door Thompson, maar ook door de fundamentele aandacht van mijn docent voor adem en houding). Ik zou graag ervaringen uitwisselen met andere gebruikers van de methode.

O ja, het gaat me niet 8) om een algemene discussie over hoe je naar c3 en hoger gaat of hoe je een betere toonkwaliteit krijgt (daarover is begin dit jaar al veel zinnigs gezegd), maar dus over specifiek de Thompson-oefeningen en hoe je daar mee werkt...
Ik ken trumpetherald.com al, daarover is zijn ook al zinnige items over Thompson gepost, maar het gaat me nu dus om ervaringen van NL-ers (of BE-ers).

Auteur:  JeroenJongeling [ 21 jan 2005 10:56 ]
Berichttitel: 

Leuk om te horen dat ik niet de enige ben die veel aan de "Buzzing Basics" heeft. Ik ben zo'n twee/drie jaar geleden ermee begonnen (toen nog uitgegeven door atlanta brass press met een gekopiëerde :roll: cd erbij).
Toen ik het boek voor het eerst had, ben ik er heel serieus mee aan de slag gegaan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ik ben toen ongeveer een jaar bezig geweest, eindigend met de laatste oefening in het boek (einde van het oude deel 2 dus). Mijn bereik was veel egaler in klank, de klank was in z'n geheel beter geworden en de trefzekerheid was verbeterd, zowel ppp als fff.
Ik heb toen een paar stappen terug gedaan van de methode en ben meer op m'n instrument gaan studeren, ipv dat vele buzzen. Nu gebruik ik oef 1 t/m 9 nog bijna dagelijks. Ik gebruik dan alleen het "buzz" gedeelte en speel andere oefeningen (overeenstemmend in bereik) ernaast. Dat zijn dan bijvoorbeeld oefeningen van Stamp, Colin of Damrow.
Ik ben er uiteindelijk een stuk stabieler van geworden (minder kicksen dus). Voordeel van dit boek is (ja, ik heb het al eens gezegd) dat je, als je het goed benaderd, je zowel lippen als adem traint.

Auteur:  HJ [ 22 jan 2005 12:20 ]
Berichttitel:  Re: Ervaringen met Thompsons methode

jan drost schreef:

O ja, het gaat me niet 8) om een algemene discussie over hoe je naar c3 en hoger gaat of hoe je een betere toonkwaliteit krijgt (daarover is begin dit jaar al veel zinnigs gezegd), maar dus over specifiek de Thompson-oefeningen en hoe je daar mee werkt...
Ik ken trumpetherald.com al, daarover is zijn ook al zinnige items over Thompson gepost, maar het gaat me nu dus om ervaringen van NL-ers (of BE-ers).


Jan,

Wees niet bevreesd. Ik ben niet uit op een discussie over goed of slecht. Ik ken het hele boek niet, dus ik kan er geen zinnig woord over zeggen. Ik heb in het verleden heel veel gebuzzed via de Stamp methode. Ook in Vizzutti's methode wordt dit aangeraden, maar dan meer als glissandi. Dit heeft best goed gewerkt voor mij, tot op zekere hoogte. Ik heb nog steeds leerlingen die gebaat zijn bij buzzen, dus ik hou het niet tegen. Voor mezelf ben ik erachter dat er snellere wegen naar meer controle leiden (maar het is uiteraard niet te zeggen of het vele buzzen er al niet aan bijgedragen heeft).

Ik heb een vraag. Waar is dit boek te krijgen? Ik ben geinteresseerd in iedere methode. Kan ik er in ieder geval een mening over hebben en eventueel zelfs zelf van profiteren.
Kun je dit even posten of emailen aan mij?

Bert

Auteur:  jan drost [ 31 jan 2005 14:33 ]
Berichttitel: 

hmmm, in elk geval lijkt me duidelijk dat James Thompson het niet van de verkoop in NL en BE moet hebben (aan de reacties te zien heeft hij van zijn oude boek er 1 verkocht aan Jeroen, van zijn vernieuwde uitgave 1 aan mij en waarschijnlijk 1 aan Bert :D). Wel jammer, want in feite gaat zijn boek niet over beter buzzen, maar over beter trompetspelen :roll:

Auteur:  gianni [ 01 feb 2005 11:02 ]
Berichttitel: 

Ik heb het boek laatst geleend van een collega, niet heel veel uit gestudeerd. Maar des te meer eruit gelezen:
het voorwoord staat bordevol goeie ideen over embouchure en vorming van embouchure. Draagt ook veel bij aan bewustwording van wat je aan het studeren bent.
Hoewel het echte studeren van BB er bij mij dus nog van moet komen.... :oops:

Auteur:  Poolkonijntje [ 18 jul 2013 23:20 ]
Berichttitel:  Re: Ervaringen met Thompsons methode

dit is wel een oude thread, maar ik wilde ook zeggen dat ik net twee weken in het boek ben begonnen.

tot nu toe heb ik het idee dat m'n klank en uithoudingsvermogen er alleen maar minder van wordt, maar dat kan komen door de aanslag die er misschien op mijn spieren wordt gedaan.

het is zomer, dus geen docent die me in de gaten houd, ik hoop maar dat ik niets fout doe.

ik hou jullie op de hoogte, en ben ook benieuwd naar anderen die in 2013 bezig zijn met thompson :)

Auteur:  Poolkonijntje [ 18 jul 2013 23:25 ]
Berichttitel:  Re: Ervaringen met Thompsons methode

ik speel oefening 2 vaak met stemapparaatje, omdat er bij de aanwijzingen staat dat je toon niet hoger mag worden bij het decrescendo.

alleen nu merk ik dat ik vaak bij de eerste noten (in piano) naar beneden of boven moet bijsturen met m'n embouchure. is dat schadelijk voor het 'in de kern' spelen?

vroeg het me ineens af :? 8)

Auteur:  marnix [ 19 jul 2013 08:28 ]
Berichttitel:  Re: Ervaringen met Thompsons methode

Je docent heeft je aan deze methode geholpen, neem ik aan.
Als je merkt dat je vastloopt met bepaalde oefeningen, zeker nu de vakantie er is en je geen docent voor handen hebt, zou ik die oefeningen even stop zetten.

Je maakt er geen vorderingen mee, sterker nog: je gaat achteruit. En dat is nooit de bedoeling.

Je kunt twee dingen doen.
1) oefeningen stop zetten, en na de vakantie een nieuwe start maken, met de begeleiding van je docent.
2) je docent bellen, of mailen en om raad vragen.

Zelf docent zijnde, zou ik liever hebben dat een leerling me in de vakantie om raad vroeg, dan dat ik na de vakantie problemen moet oplossen....

Want afgaande op wat ik lees, hebben deze oefeningen op dit moment voor jou niet het gewenste resultaat.

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/