trompet.nl > forum > Toon onderwerp - Trompetspelen is een makkie, toch?!
trompet.nl - dé toonaangevende trompet site van nederland
  > home > forum - u bent nu hier  
   > het trompet.nl forum

Het is nu 28 maart 2024 20:56

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 46 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Re: Trompetspelen is een makkie, toch?!
BerichtGeplaatst: 14 apr 2016 15:08 
Offline

Geregistreerd: 13 aug 2008 20:33
Berichten: 2144
Woonplaats: Utrecht
Leuke afsluiting.

https://www.youtube.com/watch?v=vbLQiJz ... e=youtu.be

en voor gevorderden:

https://www.youtube.com/watch?v=xNT_eF9lCBY


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Trompetspelen is een makkie, toch?!
BerichtGeplaatst: 14 apr 2016 23:10 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 feb 2009 17:06
Berichten: 1167
delano schreef:
don't feed the trolls!

Je hebt absoluut gelijk, Franklin!
Ik ga toch nog 1 vraag aan Brownie stellen, en dat is dezelfde als die Marnix stelt: post alsjeblieft even een opname van jezelf.

Ik zal ook uitleggen waarom. Jim Manley heeft een manier van trompet spelen waarbij hij zo weinig mogelijk lucht gebruikt. Dit is de veel te korte en absoluut geen recht doende samenvatting van zijn methode, maar het gaat even om het voorbeeld. Jim zegt met zijn methode alles te kunnen spelen wat hij wil en hij laat dit ook graag horen. Het geval wil dat ik alles wat ik Jim Manley ooit heb horen spelen afschuwelijk lelijk vind. Voor mij is dat dat een uitgemaakte zaak: de methode van Manley is blijkbaar niks voor mij. Als ik alles zou kunnen spelen maar dan wel op zijn manier met zijn sound, dan word ik liever postbode.

Vandaar de vraag: post even iets van jezelf, Brownie, dan kan ik voor mezelf uitmaken of ik naar je wil luisteren of niet.

Als je hier niet op reageert, stel ik inderdaad voor de "troll" niet meer te "feeden".

_________________
http://www.blazerspartijen.nl
http://www.presidentsofantarctica.com
http://www.aachen-bigband.de
Adams A10 custom, A8 sterling & 4-valve flugel
Austin Custom Brass TA-lead*, Vincent Bach 8B, Yamaha 7B4, Bruno Tilz 4VZF/2


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Trompetspelen is een makkie, toch?!
BerichtGeplaatst: 15 apr 2016 14:09 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 24 nov 2003 15:58
Berichten: 563
Misschien bedoelt deze Brownie (naam graag, en idd een opname, dan kunnen we beoordelen of deze meneer of mevrouw recht van spreken heeft) wel dat trompetspelen best moeilijk is, maar dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk moet maken door goed materiaal, methodiek en leraar. Alleen al de zoektocht naar die drie dingen heeft me een half leven gekost. Nu nog leren spelen, haha! I love the quest. Kan me niks leukers voorstellen. Als het niet zo f*cking lastig was bij tijd en wijle, was ik wel iets anders gaan doen. Nu houdt het me fris en levendig.

Trompetspelen is moeilijk.

_________________
http://www.bertlochs.com
http://www.braskiri.nl


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Trompetspelen is een makkie, toch?!
BerichtGeplaatst: 15 apr 2016 14:15 
Offline
Moderator

Geregistreerd: 20 maart 2002 12:00
Berichten: 5018
Bert, niet zo bescheiden. Ik heb opnames van jou gehoord, en dat klonk allemaal best makkie, toch?!

_________________
http://marnixblogt.blogspot.com/


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Trompetspelen is een makkie, toch?!
BerichtGeplaatst: 15 apr 2016 14:28 
Offline

Geregistreerd: 10 apr 2016 11:39
Berichten: 33
De trollen hebben honger, en die moeten gevoerd worden.
Ik merk dat hier een forumgemeenschap is die zich in stand houdt en dat is maar goed ook.
Wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn is dat een 'andersdenkende' liever niet gezien wordt, en zijn bijdrage maar beter kan staken. Ik heb ook wel eens mijn twijfels over reacties maar zal nooit iemand sommeren dan maar te stoppen omdat ik het niet met hem eens ben.
Ik heb dit onderwerp in gang gezet en het stopt dán als de laatste spreker zijn zegje gedaan heeft. Voordat dat niet het geval is heeft dit onderwerp een berechtiging te existeren. So far...!
Enja, ik heb een knuppel in het hoenderhok gesmeten. Heel bewust en niet vanuit branie (meneer!) maar vanuit een overtuiging.
Men zou zich moeten verheugen over controversiele onderwerpen die de zaak vanuit een "ander?" oogpunt belichten; die brengen dynamiek op het forum, zie het aantal viewers.
Of ik een opname wil sturen: nee!!
De reden is dat het hier niet gaat om mijn eigen spel maar om een visie. Ik heb ervaringen gedaan dat trompetspelen een makkie is. Mijn eigen spel hoef ik niet door forumleden te laten toetsen want dan moet ik eerst die forumleden gaan toetsen, dat schiet niet op! Ik word genoeg door anderen getoetst, eens en vooral door mijzelf; geen grotere kritikaster dan mijzelf. Als ik het wel doe zal de gevestigde forumgemeenschap mijn kop wel laten rollen, haha... Daar schieten we niks mee op.
Het gaat niet om mij, het gaat om degene die hier iets mee kan. Om het gegeven trompet spelen is een makkie te laten indalen.
Er zijn verrekte goede spelers op dit forum, ik denk dat als zij op hun lange carriere terugkijken ze tot een inzicht zijn gekomen dat de mechaniek van trompetspelen er een is van absolute helderheid, inzicht en simplesse. Okee, ik heb er twintg jaar voor nodig gehad om dat uit te vinden; waarom? Omdat er geen verlichte geesten rondom mij waren die mij begeleidden vanuit een visie die de nadruk legden op een simpele mechaniek en helderheid van het trompetspel. Het werd vanuit een visie benaderd die het (me) moeilijk maakte.
Ik kan nu aan de forumlezers mededelen dat als we trompetspelen vanuit een simpele logica gaan waarnemen we wellicht tot makkelijkere oplossingen of methodieken komen en die kunnen onszelf en studenten helpen.

Is trompetspelen moeilijk: ja joh, je hebt er twintig jaar voor nodig.
Of... Is trompetspelen moeilijk:
Nee joh, kijk het functioneert zo en zo (wat dat is, heb ik al eens eerder aangegeven en zal daar nog op terugkomen) en als je je lichaam/hersenen door korte!!! maar frequente instructies die vanuit een heldere simpele mechaniek worden uitgelegd trained, heb je het zo onder de knie.
Voorwaarde: Je moet kort, maar frequent trainen en zicht krijgen op het gemak van het trompetspel, want ik zei al; het is een makkie!


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Trompetspelen is een makkie, toch?!
BerichtGeplaatst: 15 apr 2016 14:32 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 24 nov 2003 15:58
Berichten: 563
Ik overdrijf natuurlijk expres een beetje, maar dat had je al begrepen.
Ik ben best tevreden met hoe het over het algemeen klinkt, maar dat wil niet zeggen dat ik niet nog veel beter en makkelijker wil kunnen spelen, en ook niet dat ik er nogal wat tijd en moeite in heb gestoken om zover te komen. Ik denk dat dat voor iedere serieuze trompettist geldt.

Ik wil trouwens ook niet uitsluiten dat het voor sommige mensen echt makkelijk ís. Ik heb eens een video van een clinic van Rick Baptist (ik meen tenminste dat hij het was) gezien. Hij begon de clinic met de woorden dat hij geen idee had wat hij deed, en dat hij vanaf het begin goed kon spelen. Geen vragen over techniek dus.
Die mensen heb je ook. En zelfs wat B. zo arrogant beweert, is natuurlijk gewoon waar. Het principe is niet erg ingewikkeld, maar dat geldt inderdaad ook voor pianospelen. Je drukt een toets in en er is geluid....I rest my case.

_________________
http://www.bertlochs.com
http://www.braskiri.nl


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Trompetspelen is een makkie, toch?!
BerichtGeplaatst: 15 apr 2016 14:45 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 24 nov 2003 15:58
Berichten: 563
He Brownie, geef dan in ieder geval je naam. Je zegt in mijn beleving helemaal geen verkeerde dingen, ik snap wat je bedoelt. Maar om geloofwaardig te zijn, is het toch beter om voor je identiteit uit te komen. Nu laadt je de verdenking op je een stoker te zijn. Niet door wat je zegt, maar door hoe je doet. Wat je zegt is nl. een algemeen principe.

Ik ben ook voor zo helder en simpel mogelijk les geven, en heb behoorlijk last gehad van verkeerde instructies. Helaas is de werkelijkheid toch weerbarstig. Ik geef al jarenlang les. Ik heb niet de illusie dat ik met 1 systeem iedereen kan leren spelen, dus probeer maatwerk te leveren door te kijken wat zich aandient en wat een leerling nodig heeft. Sommige leerlingen hebben aan een simpele aanwijzing genoeg, anderen vatten het niet, en dan moet je een andere benadering hebben. Met alle zorg en kennis overkomt ook mij het toch soms dat je zaken overcompliceert waardoor een leerling toch niet komt waar je met hem of haar zijn wil.

Ooit heb ik een workshop van een prof in de pedagogie gehad, en wat hij zei is me altijd bijgebleven en tot nog toe heb ik het in de praktijk nog nooit anders ervaren:
Eenderde van je leerlingen vindt jou fantastisch. Alles wat je zegt, slaat aan en de leerling floreert.
Eenderde van je leerlingen gedijt goed, maar opmerkingen van anderen kunnen ineens een flinke verbetering (of verslechtering) tot stand brengen.
Eenderde van je leerlingen vind jou neutraal tot een eikel en leert niks van je.

Dit is onafhankelijk van het systeem of de methodieken die je hanteert het geval. Het heeft waarschijnlijk meer te maken wie je bent als persoon en hoe je 'klikt' met iemand anders.

Waarschijnlijk heb jij er zo lang over gedaan omdat je op de een of andere manier niet klikte met je docenten. Da's pech hebben, maar blijkbaar ben je alsnog tot goeie inzichten gekomen. Dat geldt gelukkig voor het gros van ons. Soms is er ondanks het simpele principe van iets, toch een lange weg nodig om het te ontdekken. Daar is niets nieuws en niets vreemds aan, en helaas is het niet altijd te voorkomen.

_________________
http://www.bertlochs.com
http://www.braskiri.nl


Laatst bijgewerkt door HJ op 16 apr 2016 12:59, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Trompetspelen is een makkie, toch?!
BerichtGeplaatst: 15 apr 2016 14:50 
Offline
Moderator

Geregistreerd: 20 maart 2002 12:00
Berichten: 5018
Brownie, je gooit niet alleen de knuppel in het hoenderhok, je herhaalt alleen maar een mantra, zonder dat je mensen serieus neemt, die oprecht met problemen kampen.

En als je dat doet op de manier waarop jij dat doet, moet je ook kunnen incasseren. Want dat wekt wrevel op. Zeker omdat je dus helemaal niks maar dan ook niks laat merken van je eigen kwaliteiten en je eigen spelen.

Dus om nu te gaan jammeren dat je niet serieus genomen wordt, is een beetje raar.

Maar goed. Whatever floats your boat.

_________________
http://marnixblogt.blogspot.com/


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 46 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 9 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  


MusicPrint.nl
Schagerl BeNeLux
MusicPrint.nl

Copyright © 2002-2011 Trompet.nl, Alle Rechten Voorbehouden.