trompet.nl
https://www.trompet.nl/forum/

Bugel met een te hoge A
https://www.trompet.nl/forum/viewtopic.php?f=1&t=13478
Pagina 1 van 1

Auteur:  Ruli [ 06 okt 2021 09:55 ]
Berichttitel:  Bugel met een te hoge A

Hallo,

Ik ben me aan het oriënteren op een bugel voor de vereniging.

Nu hoorde ik laatst iemand zeggen dat een A op een bugel bijgestemd moet worden met een trigger.

Weet iemand of dit voor alle bugels geldt en ik dus op zoek moet naar een bugel met twee triggers?

Auteur:  NJFO-Thomas [ 06 okt 2021 18:46 ]
Berichttitel:  Re: Bugel met een te hoge A

Er is niet een standaard afwijking bij bugels. Als de A te hoog is kun je hem met 3 pakken.

Auteur:  Adriaan Kragten [ 26 jan 2022 14:19 ]
Berichttitel:  Re: Bugel met een te hoge A

Als elk ventiel op zich zuiver is dan is de combinatie van ventielen te hoog. Op mijn website: http://www.kdwindturbines.nl staan onder het menu "No wind energy" diverse notities waarin ik dit aantoon en bereken hoe groot de afwijking is.

De grootse afwijking treedt op bij de combinatie van drie ventielen en dus bij de Cis en de lage Fis. De afwijking bij de combinatie van 1 en 2 is nog maar beperkt. De afwijking is te reduceren door de losse ventielen 1 en 2 iets te laag te maken waardoor de combinatie van 1 en 2 maar iets te hoog wordt. Ik denk dat de ventielbuizen van de meeste instrumenten zo lang gekozen worden dat dit ook gerealiseerd wordt als beide ventielbuizen geheel ingeschoven worden. In dit geval wordt de onzuiverheid zo gelijkmatig mogelijk verdeeld over de drie tonen die met de ventielcombinaties 1, 2 en 1 + 2 gemaakt worden. Als de ventielbuizen de juiste lengte hebben dan zijn de afwijkingen zo klein dat die nog gemakkelijk met embouchure gecorrigeerd kunnen worden. Het kan zijn dat het ene fabricaat daar beter in geslaagd is dan het andere maar er is geen reden waarom een bugel wat dit betreft slechter zou zijn dan een trompet.

Dezelfde procedure kan ook gehanteerd worden om de zuiverheid van de ventielcombinaties 2 + 3 en 1 + 3 zo goed mogelijk te verdelen maar je kunt dan niet meer verwachten dat ventiel 3 alleen nog zuiver is. Ik heb daarvoor bij mijn Yamaha 631 bugel twee dunne aluminium busjes van 6 mm lang tussen de trigger van het derde ventiel gezet. Alleen ventiel 3 is dan behoorlijk wat te laag en drie halve tonen verlaging kan dan het best gerealiseerd worden door combinatie van 1 + 2. De combinatie 2 + 3 is dan iets te laag en de combinatie 1 + 3 is dan iets te hoog. De combinatie 1 + 2 + 3 is dan veel te hoog maar dit is te compenseren door de trigger op het derde ventiel geheel in te drukken.

Het voordeel van deze afstelling van het derde ventiel is dat de trigger nu alleen nodig is voor de Cis en de lage Fis. Ik speel al jaren met deze afstelling van het derde ventiel in het gebruik van de trigger bij alleen de ventielcombinatie 1 + 2 + 3 is een automatisme geworden. Mijn Yamaha 631 bugel is zuiver tot aan de hoogste toon die ik comfortabel kan blazen (de D boven de hoge C).

Auteur:  Roel [ 27 jan 2022 20:16 ]
Berichttitel:  Re: Bugel met een te hoge A

Het lange verhaal van Adriaan hierboven is heel erg theoretisch, en eigenlijk alleen van toepassing op een ononderbroken, ongebogen volkomen cilindrische buis. Een trompet, en al zeker een bugel is (gedeeltelijk) conisch, en uiteraard gebogen en onderbroken - denk aan stempompen enzo. Al deze eigenschappen: het buigen, de onderbreking maar zeker het conisch verloop hebben invloed op klank, maar zeker ook op onderlinge stemmingsverhoudingen. Daarom is zelfs de stemming van de natuurtonen (de tonen die je zonder ventielen speelt) al niet wat ze theoretisch zou moeten zijn, en bij elk merk en model verschillend. We hebben in de testfase van de Adams A5 eens een prototype gehad waarvan de e2 extreem laag was, eigenlijk alleen met 1+2 enigszins bruikbaar. Uiteraard heeft die trompet nooit een klant bereikt, maar het gekke was dat we er niet achter zijn gekomen hoe dat nu kwam. Het zat 'm uiteraard niet in de buislengtes, wat maar weer aangeeft dat Adriaans verhaal hierboven totaal onbruikbaar is. Maar hij rekent nu eenmaal erg graag.

Dat de a2 op 'n bugel een probleemnoot kan zijn, heb ik vaker gehoord. Mijn Adams, en menige Adams waarop ik gespeeld heb, doet 't prima in dat register, alsook mijn oude Yamaha 631. Ook Van Laars waar ik op gespeeld heb zijn steevast zo ontworpen en gebouwd dat je probleemloos door kunt naar een c3. Als dat niet lukt, ligt 't in ieder geval niet aan de bugel, maar aan jezelf. ;)

Het ergste geval van een niet stemmende, lastig aansprekende en extreem onstabiele a2 heb ik ervaren bij een aantal Coutois' 155R, daar heeft mijn fanfare er een aantal van aangeschaft in een grijs verleden. Bij elk exemplaar was de a2 erg lastig; of hij qua stemming te hoog of te laag was weet ik niet meer. De bewuste 155R heeft overigens twee triggers; in het geval van een te hoge a geen overbodige luxe.

Ik denk dus niet dat je specifiek op zoek moet naar een bugel met twee triggers, maar gewoon lekker moet gaan testen, Roel. Je bent een ervaren speler met genoeg kilometers om snel in de gaten te hebben of een instrument zich vreemd gedraagt in een bepaald register. En bovendien is dat juist het leuke van de queeste naar een nieuwe toeter!

Succes en veel plezier!

Auteur:  Ruli [ 28 jan 2022 14:36 ]
Berichttitel:  Re: Bugel met een te hoge A

...de vraag stond al een tijdje... het is een Adams F1 bugel geworden van Marktplaats. Maar bedankt voor de altijd nuttige reaktie.

Pagina 1 van 1 Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/