trompet.nl
https://www.trompet.nl/forum/

JK Exclusive
https://www.trompet.nl/forum/viewtopic.php?f=3&t=13018
Pagina 1 van 2

Auteur:  HJ [ 06 nov 2018 15:17 ]
Berichttitel:  JK Exclusive

Sinds kort heeft Harry van der Brug van de Carolshop met CarolBrass instrumenten ook JK Exclusive mondstukken te koop.
Ik ken deze mondstukken zelf al heel lang, ik heb mijn eindexamen in 1990 gespeeld op een 4C (enorme emmer, maar goeie klank, daarover later meer) maar ze waren lastig te krijgen. Adams heeft er wel een paar, maar voor de rest zijn de gewone JK's wel verkrijgbaar, maar gek genoeg deze Exclusive serie moeilijker, terwijl ze een enorm gevarieerde lijn hebben.
Ze zijn ook vrij onbekend. JK is natuurlijk bekend van de best aardige Bach-kopieën. Voor weinig toch een goed mondstuk. Goed verkrijgbaar, maar niet heel bijzonder. Als je je een Bach kon/kunt permitteren, of nog iets anders, dan ga je niet naar JK. Toch verdient die Exclusive serie wat meer aandacht naar mijn mening. Sowieso is het een best afwijkend model. Ze zijn vrij zwaar en het lijkt alsof ze wat meer massa hebben dan de gemiddelde Bach of noem maar op.
Ik heb inmiddels een paar mondstukken laten komen (een cadeautje van Harry), en een paar in bestelling. Wat meteen opvalt, buiten de mooie vormgeving (je moet er misschien van houden, ik vind het wel mooi) is dat ze behoorlijk groot zijn, zowel aan buiten-als binnenkant. Ik had een 8B besteld, best diep, maar bij JK Exc. nóg dieper. Mijn vroegere 4C en latere 7C waren ook al behoorlijke emmers, maar deze B slaat alles ondanks de wat kleinere rim. Als je er dan op speelt, valt naast het heel open speelgevoel, ook meteen op dat er toch een fijne kern in het geluid zit. de tonen spreken niet moeilijk aan en het geluid is warm en vet met genoeg hoge boventonen om te mengen met andere trompettisten. Overigens is de B-versie toch vooral een sologebeuren, voor iets meer pit moet je wat ondieper gaan. Die heb ik dus ook besteld en ga ik testen.
Het leuke is, dat Harry ze vrij snel kan leveren, en dat de keuze enorm en heel consequent is. iedere maat rand heeft dieptes van A (bugelachtig) tot G (duimafdruk), en je kunt ieder mondstuk bestellen met drie boringen (3.6, 3.7, 3.8) en drie verschillende backbores (A1, A2, A3). Dat geeft veel variatie en experimenteermogelijkheden. De prijs is redelijk, net onder de 60 Euro, dus je kunt eens wat laten komen.
Ik ben blij dat de Exclusive-serie nu te krijgen is in Nederland. De mondstukken zijn beter en inderdaad exclusiever dan de naam JK doet vermoeden, ze zijn betaalbaar en ze klinken als een klok. Als je in de markt bent, dan zou ik hier zeker ook even naar kijken. Hou wel in de gaten dat ze vrij groot vallen. Ik schat dat een Bach C-cup ongeveer een JK D-cup is. Een JK 7 is ook een hele ruime Bach 7, een JK 8 zit meer in de buurt van een Bach 7.

http://josefklier.de/mouthpieces/trumpet/?lang=en
https://carolshop.eu/gb/

Auteur:  marnix [ 07 nov 2018 08:14 ]
Berichttitel:  Re: JK Exclusive

Ha Bert,
Ik moet hier toch even op reageren... Je stelling dat als je geen Bach kan betalen, je op een JK ging/gaat spelen, is echt een devaluatie van JK.
JK hanteert dezelfde maatvoering als Bach, maar zijn echt wezenlijk anders. (En los daarvan: veel consistenter dan Bach).
Talloze mensen die op Bach niks voor elkaar krijgen, maar juist op een JK helemaal opbloeiden.
Datzelfde geldt overigens ook voor Arnolds & Sons. Mijn oude docent won audities bij de grote orkesten op de goedkoopste Yamaha c trompet met een Arnolds & sons 1,5c van 15 euro...

Auteur:  HJ [ 09 nov 2018 11:04 ]
Berichttitel:  Re: JK Exclusive

Marnix,

Ik ben blij dat je het opneemt voor JK. Als je goed hebt gekeken, doe ik dat natuurlijk eigenlijk ook. Ik heb genoeg op JK gespeeld om te weten dat ook de 'gewone' goed genoeg zijn. Maar eerlijk is eerlijk: ze hebben lang in de markt gestaan als Bach-kopie. Ik heb zelf toch echt meegekregen dat als je een Bach kon kopen, dat beter was dan een JK. Onterecht, daar heb je gelijk in, pas later ontdekte ik dat ze heel anders zijn en hun eigen kwaliteiten hebben. Toevallig passen dan ook nog eens die Exclusives beter bij wat ik wil dan de gewone serie.
En overigens: al speel je op een dropveter, als het goed klinkt, zal het mij echt worst wezen.
Een tijd geleden maakte Jerome Callet reclame voor de Weril 46, een obscuur Braziliaans ding. Heel Callet-minnend trompetland ging erin mee en sprak er lof over. Tja.
Kortom: als het bij je past, moet je erop spelen, zoniet, gauw iets anders zoeken.

Auteur:  marnix [ 09 nov 2018 13:50 ]
Berichttitel:  Re: JK Exclusive

Ja, ik snap het wel. De stelling is al zo oud als metusalem.
Ik heb hem ook vaker voorbij zien komen, pas op het conservatorium leerde ik de “waarde” kennen van zulke stellingen.
Het was dus eigenlijk niet per definitie een reactie tegen jou persoonlijk.

Auteur:  HJ [ 09 nov 2018 20:40 ]
Berichttitel:  Re: JK Exclusive

Toen ik mijn stukkie nog eens overlas is het negatiever over de gewone JK's dan ik bedoelde. Ik heb er vaak genoeg plezier van gehad en menig leerling ook. De Exclusive-serie is echter veel meer hun eigen ding. Ze hebben er ook een hele logische nummering op los gelaten die weinig van doen heeft met hun gewone lijn. dat maakt dat de keuze erg groot is en dat je behoorlijk wat te kiezen hebt. Daarbij klinken ze gewoon erg goed, dus weinig reden om ze links te laten liggen. Het is een (o.a. nu door Carolshop) makkelijk te krijgen mondstuk, zodat je niet meteen naar dure alternatieven hoeft te grijpen. Bob Reeves, Curry, GR etc. Allemaal goed te krijgen, maar ook wel lastig (Curry) of duur (Reeves). JK ligt voor het oprapen en je betaalt niet de hoofdprijs.

Auteur:  Luciën [ 11 nov 2018 18:49 ]
Berichttitel:  Re: JK Exclusive

De gewone JK mondstukken zijn helemaal niet duur.

De Exclusive serie is een stuk pittiger qua prijs.

Maar ik vind ze allemaal goed.

Auteur:  HJ [ 12 nov 2018 22:22 ]
Berichttitel:  Re: JK Exclusive

Ik weet eigenlijk niet wat de gewone kosten, rond de 30 ofzo? De Exclusive zijn 50-60, tenzij je een gouden rand wil, of iets dat buiten de standaardmaten valt. Als je dat vergelijkt met Bob Reeves of GR , dan zijn ze relatief goedkoop. In ieder geval voor mij net zo behapbaar dat ik er wel een experimentje op los ben aan het laten. Met Reeves doe je dat bij voorkeur niet, daarmee geen oordeel over Reeves vellend.

Auteur:  marnix [ 13 nov 2018 05:07 ]
Berichttitel:  Re: JK Exclusive

Een beetje afhankelijk van de tijdsduur van je experimentje. Want vroegah kon je bij speciaalzaken nog wel eens een paar GR’s à 150 euro meekrijgen, en dan de beste houden.
Inmiddels zijn de GR mondstukken ook de 200 aan het naderen, geloof ik....
Maar ome Jossip heeft een mooi bedrijfje opgebouwd, want ik meen dat die ook voor wat custom draaiwerk zijn handen niet omdraait. Randje van een Schilke op een Bach en die van een Bach op een Denis Wick. Ook dat doen ze er met gemak

Pagina 1 van 2 Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/