trompet.nl - dé toonaangevende trompet site van nederland
  > home > interviews - u bent nu hier  
   > trompet.nl interviews
 

 

 

 

 

 

 

 Solotrompettist - Hans van Loenen


Hans begon trompet te spelen op 8-jarige leeftijd bij een fanfare onder leiding van zijn vader en kreeg zijn eerste lessen van Matithieu Goossens en Herman Nass. Hij vervolgde zijn studie aan het Utrechts Conservatorium bij Willem van der Vliet en volgde vele masterclasses bij onder andere T. Dokshitzer en Maurice André. Hij was van zijn 17e tot 19e jaar eerste trompettist bij het Nationaal Jeugd Orkest; daarna trad hij in dienst bij het Radio Kamer Orkest, waar hij tot zijn 28e aanbleef.

Met het Radio Kamer Orkest trad hij regelmatig op als solist in binnen- en buitenland op onder leiding van Ton Koopman (o.a. een concertreis in Spanje met het trompetconcert van Haydn), Mark Foster (Europese première trompetconcert van Schoenfield) en Arnold Oestman (trompetconcert van Hummel).

Sinds 1999 is Hans eerste trompettist van het Radio Filharmonisch Orkest Holland en een veelgevraagd solist bij verschillende orkesten zoals het Nederlands Koper Ensemble, Combattimento Consort, Amsterdamse Bach Solisten, Radio Philharmonisch Orkest en Radio Kamerorkest en Hongaars Staats Orkest.


Wanneer ben je met trompet spelen begonnen en waarom nou juist trompet?


Toen ik acht was kreeg ik een cornet van mijn vader die dirigent was bij de fanfare van Laag Keppel. Ik was altijd erg astmatisch en een blaas instrument zou goed zijn voor de luchtwegen. Zowel die cornet als astma heb ik nog steeds...

Ben je opgegroeid in een muzikale familie?

Ja dat wel. Pa was solofluitist van Het Gelders Orkest en mijn moeder pianiste. Oma zingt nog steeds.

Waar heb je trompet leren spelen en van wie?

Gewoon in de huiskamer en op zolder.
Mijn eerste lessen van Mathieu Goosens trombonist van HGO. Daarna van Herman Nass en aan Het Utrechts Conservatorium bij Willem van der Vliet. En mijn vader niet te vergeten.

Wanneer besloot je hiervan je beroep te gaan maken en te studeren aan een conservatorium?

Was voor mij al vrij snel duidelijk, ik vond trompetspelen altijd erg leuk als en was altijd in strijd met mijn buurjongen die ook talentvol trompettist was. Was er altijd mee bezig eigenlijk.

Vind je trompet spelen moeilijk? Is het moeilijk om het te beheersen?

Ligt aan de eisen die je jezelf oplegd. Blijft vaak een balans vinden van materiaal en lichamelijke gesteldheid… ja op een hoog nivo spelen en blijven spelen is moeilijk soms! Wanneer beheers je het? Er is zoveel wat ik ook nog niet kan...

Wanneer kreeg je je eerste vaste baan om te spelen in een orkest?

Toen ik negentien was bij het Radio Kamer Orkest naast Dik Teunissen... waar ik overigens erg veel van geleerd heb in die tijd.

Hoeveel instrumenten heb je? En Welke?

Pff even tellen hoor…stuk of tien. Lechner Duitse trompetten, twee C's en een Bes, Thein C trompet, Bach C en een Van Laar C. En oude Getzen Severensen bes een posthoorn van Thein, een Egger natuurtrompet en een Schilke piccolo.

Wat is de geschiedenis van je oudste trompet?

De oudste die ik hier heb is van 1960 ongeveer… is al 3 keer total loss geweest en er steeds bovenop gekomen en klinkt nog steeds als een klok. Was ooit van Kees Doets en heeft vele nachten in clubs en salsa avonden gespeeld, als die trompet kon praten...

Hoe blijf je in goede conditie?

Ik fitness veel… hardlopen en skaten… motorrijden en parapente vliegen voor de ontspanning… geen vage technieken voor mij.

Hoeveel uur per week moet je gemiddeld spelen in het orkest in een normale week?

Tussen 12 en 20 ongeveer.

Neem je je instrument mee op vakantie of buzz je b.v.?

Nee die blijven allemaal thuis als het even kan… soms moet er iets mee helaas maar liever niet.

Studeer je iedere dag? En hoe lang wat doe je dan?

Ik speel wel veel… vaak met de cd meespelen vind ik leuk.Te weinig doelgerichte dingen… ‘s morgens voor ik naar het werk ga altijd een paar bindingen zodat het niet zo raar voelt daar die eerste noot.

Vind je jezelf een perfectionist?

In zekere zin wel, ben niet vaak tevreden en vind dat het altijd beter had gekund. Aan de andere kant niet… ben soms lui.

Hoe collegiaal zijn je sectieleden? Is er een vorm van competitie?

Ik heb absoluut super collegae, lieve mensen en een fijne sfeer. Competitie bestaat zeker, is ook gezond tot op zekere hoogte.

Indien je principal of lead bent, hoe vul je deze taak in?

Je partij zo mooi en goed mogelijk spelen en zorgen dat alles in de sectie voorspoedig mogelijk verloopt.

Zijn er nog steeds net zoveel mogelijkheden voor jonge muzikanten om zich goed muzikaal te ontwikkelen als in jouw tijd vroeger?

Zal niet veel verschillen, hoewel je een groot deel van de ontwikkeling als schnabbelaar in orkesten moet doormaken, helaas zijn dat er steeds minder geworden de afgelopen jaren, en als Den Haag zo doorgaat ziet het er slecht uit met de orkesten.

Naar wat voor soort muziek luister je?

Eigenlijk alle muziek mits goede muziek, toch meestal trompetmuziek moet ik bekennen.

Wat zeg je als mensen naar je beroep vragen en wat voor reactie krijg je dan vaak?

“Trompettist?? Dat had ik nooit achter jou gezocht” is meestal de reactie, zal niet zeggen wat ze wel achter me zochten dan...

Wie is je idool? Tegen wie heb je altijd opgekeken en/of kijk je nog steeds tegen op?

Maurice André is het idool…altijd geweest. Verder ben ik fan van velen, teveel om op te noemen. Maar Maurice in zijn top tijd heeft wel iets magisch voor mij, vooral het gemak wat er vanaf straalt en zijn wonderschone vibrato en afgewerkte trillers.

Op welk merk/type mondstukken en trompetten speel je voornamelijk?

Meestal op de Bach C trompet 239 malone met Thein 1 1/4.

Hartelijk bedankt voor je tijd Hans!

Complimenten voor je site en veel succes verder.
Overige interviews:

> Jazz - Maite Hontelé
> Jazz - Rik Mol
> Jazz - Erik Veldkamp

> Solist - Jens Lindemann
> German Brass - Matthias Höfs

> RFO - Hans van Loenen
> RFO - Hessel Buma

> RPhO - André Heuvelman
> RPhO - Arto Hoornweg
> RPhO - Simon Wierenga
> RPhO - Jos Verspagen


> Discussieer over dit onderwerp
  geschiedenis
  mondstukken
  interviews
  forum
  docenten
  vraag & aanbod
  links database
mailing-list
  contact

  www.trombones.nl
 


Copyright © trompet.nl, Alle Rechten Voorbehouden.