trompet.nl - dé toonaangevende trompet site van nederland
  > home > interviews - u bent nu hier  
   > trompet.nl interviews
 

 

 

 

 

 

 

Trompettist - Simon Wierenga

Simon Wierenga werd in 1969 in het groningse Ezinge geboren. Hij studeerde trompet aan het conservatorium te Groningen bij Auke v/d Merk en behaalde zijn diploma DM met onderscheiding.

De studie werd voortgezet aan het Sweelinck conservatorium te Amsterdam bij Peter Masseurs en werd afgesloten met het behalen van het diploma UM.

Nog tijdens zijn studie werd hij trompettist bij de Johan Willem Friso Kapel te Assen en in 1993 volgde een aanstelling als trompettist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Naast zijn werkzaamheden bij dit orkest treedt hij regelmatig op als solist in diverse samenstellingen, verder wordt medewerking verleend aan verschillende kamermuziekensembles, waaronder het Combattimento Consort Amsterdam.

Zijn hobbies zijn windsurfen, tennissen, voetballen en Spaniel "Freddy"

Wanneer ben je met trompet spelen begonnen, en waarom nou juist trompet?

Op 8 jarige leeftijd met trompet begonnen. Aanvankelijk wilde ik trombone spelen, maar mijn vader die me les ging geven wist meer van trompet omdat hij dat zelf ook bespeelde. Zodoende werd het de trompet en ik heb daar natuurlijk geen spijt van gekregen.

Ben je opgegroeid in een muzikale familie?

Zoals als ik al eerder zei speelde mijn vader trompet en was tevens dirigent van de plaatselijke fanfare en mijn beide oudere zussen speelden in diezelfde fanfare.

Wie heeft jou trompet leren spelen en waar?

Via de fanfare kreeg ik een instrument en mijn vader bracht mij de grondbeginselen bij.

Op welke leeftijd besloot je hiervan je beroep te maken en te gaan studeren aan een conservatorium?

Aanvankelijk wilde ik klankregie gaan studeren in den Haag en om een beetje een basis te krijgen deed ik de vooropleiding Trompet aan het conservatorium te Groningen. Dit beviel echter zo goed dat ik heb besloten om als trompettist te willen werken.

Vind je trompet spelen moeilijk? Is het moeilijk om het instrument goed te kunnen beheersen?

Trompetspelen op zich vind ik niet moeilijk, maar iedere dag weer in goede conditie te zijn is een hele opgave. Bovendien is de mentale druk als trompettist enorm groot, waardoor je het jezelf nogal eens moeilijk maakt.

Wanneer kreeg je je eerste vaste baan om te spelen in een orkest?

In 1991 werd ik Trompettist bij de Johan Willem Friso Kapel in Assen ik was toen 21 jaar. In 1993 verruilde ik deze baan voor een aanstelling bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Hoeveel instrumenten heb je? En welke?

Dat zijn er 10 geloof ik. 3 Ctrompetten Thein/v. Bach/Bel Canto 1 Bb Trompet v. Bach, Kahnstuhl Eb Trompet en Schilke Piccolo. 2 Schilke cornetten en een Bugel van v. Laar. Ook spelen we tegenwoordig erg vaak op de Duitse C trompet van Thein.

Wat is de geschiedenis van je oudste trompet?

De geschiedenis weet ik niet precies, maar ik weet zeker dat deze Vincent Bach C trompet ouder is dan ik, maar gelukkig wel in een betere conditie verkeert.

Hoe blijf je in goeie conditie?

Om in goede conditie te blijven sport ik behoorlijk veel. Gelukkig is sport een grote hobby van mij en gaat dit dus vanzelf. Bovendien volg ik lessen bij een yogainstituut. De vorm die ik doe is Iyengaryoga en is behoorlijk fysiek, maar het gevolg is een uitstekende kennis en beheersing van je gehele lichaam en houding, hetgeen het trompetspel natuurlijk ten goede komt. Een jaar lang heb ik Haptonomie gevolgd en van mijn vriendin krijg ik bovendien informatie over Alexandertechniek, waardoor je een breed beeld van alle mogelijkheden krijgt op dit gebied.

Hoeveel uur per week moet je gemiddeld spelen in het orkest in een normale week?

In een gemiddelde week speel je ongeveer 18 uur.

Neem je je instrument mee op vakantie?

Ik neem altijd mijn mondstuk mee maar heb het nog nooit aangeraakt.

Studeer je iedere dag?

Naast mijn werkzaamheden in het orkest studeer ik dagelijks zo'n twee uur. Dit bestaat uit warming ups. (van alles en nog wat) Orkeststudies (je weet maar nooit) en alles wat maar in me opkomt. Je ziet dat er niet echt een uitgestippeld schema aan ten grondslag ligt, maar ik speel gewoon graag en wat het is maakt me niet veel uit.

Vind je jezelf een perfectionist?

Ik baal enorm als er iets niet zo lekker gaat, maar het is niet gezond om alles altijd perfect te willen doen. Dit gaat ook ten koste van het plezier dat je aan het trompetspelen beleeft. Ik heb mezelf dus geleerd niet te perfectionistisch te zijn.

Hoe collegiaal zijn je sectieleden? Is er een vorm van
competitie?


Ik kan op mijn collega's vertrouwen zowel als trompettist als persoon. Bovendien kunnen we het redelijk goed met elkaar vinden, waardoor er een goede werksituatie ontstaat waarbij we elkaar onderling stimuleren om het allemaal zo goed mogelijk te doen en daar hoort een gezonde competitie ook bij.

Zijn er nog steeds net zoveel mogelijkheden voor jonge muzikanten om zich goed muzikaal te ontwikkelen als in jouw tijd vroeger?

We leven in mijn tijd nu en je hebt alle tijd om je te ontwikkelen als je er alles voor over hebt en niet te veel oogkleppen ophebt. dus: Alles aanpakken

Naar wat voor soort muziek luister je?

Alles.

Wat zeg je als mensen naar je beroep vragen en wat voor reactie krijg je dan meestal?

Ik zeg altijd maar dat ik trompettist ben, liegen heeft geen zin in dezen.

Wie is je idool, of wie inspireert je?

Ik heb geen specifiek idool, maar ik probeer van iedereen iets op te steken.

Welk merk/type mondstukken gebruik je voornamelijk?

Vincent Bach en Thein

Bedankt voor je tijd!

Erg leuke site en heel veel succes ermee.


Volgende maand een andere collega van Simon Wierenga.




foto: Marco Borggreve

Overige interviews:

> Jazz - Maite Hontelé
> Jazz - Rik Mol
> Jazz - Erik Veldkamp

> Solist - Jens Lindemann
> German Brass - Matthias Höfs

> RFO - Hans van Loenen
> RFO - Hessel Buma

> RPhO - André Heuvelman
> RPhO - Arto Hoornweg
> RPhO - Simon Wierenga
> RPhO - Jos Verspagen


> Discussieer over dit onderwerp
  geschiedenis
  mondstukken
  interviews
  forum
  docenten
  vraag & aanbod
  links database
mailing-list
  contact

  www.trombones.nl
 


Copyright © trompet.nl, Alle Rechten Voorbehouden.